Autorizarea: - instituțiilor medico-sanitare pentru desfășurarea activităților de prelevare și transplant de organe, țesuturi și celule umane; - băncilor de țesuturi și/sau celule; - persoanelor juridice care desfășoară activități de prelevare, transport și livrare de țesuturi sau celule umane

Serviciul dat poate fi solicitat de: Instituțiile medico-sanitare publice, ce doresc să desfășoare activități de prelevare, conservare și transplant de organe umane.

Instituțiile medico-sanitare publice și private, ce doresc să desfășoare activități de prelevare, conservare și transplant de țesuturi și/sau celule umane.

Băncile de țesuturi și/sau celule, persoanele juridice, ce doresc să desfășoară activități de prelevare, transport și livrare de țesuturi și/sau celule umane.

Întrunirea cerințelor tehnice (criteriilor de autorizare) pentru fiecare activitate supusă procesului de autorizare în domeniul prelevării și transplantului de organe, ţesuturi și celule umane, dispunerea de:

a)personal competent şi calificat pentru sarcinile pe care le îndeplinesc;

b) sediu, echipament şi material corespunzător scopului pentru care au fost destinate;

c) sistem informațional de documentare, necesar pentru înregistrarea, raportarea şi stocarea datelor, care să corespundă cerinţelor pentru asigurarea securității datelor cu caracter personal;

d) sistem de biovigilenţă pentru raportarea, investigarea, înregistrarea şi transmiterea informaţiilor despre incidentele grave şi reacţiile adverse severe care pot influenţa calitatea şi siguranţa organelor, ţesuturilor şi celulelor umane. 

Pentru mai multe detalii precum și consultarea listei documentelor necesare în Procedura de autorizare puteți accesa următorul link:

https://transplant.gov.md/ro/content/procedura-de-autorizarerenoire-autorizarii-vederea-desfasurarii-activitatilor-din-domeniul-0

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii și a pachetului de documente

    Depunerea la Agenţia de Transplant a cererii de autorizare şi a documentelor ce fac dovada îndeplinirii criteriilor de autorizare stabilite şi cerințele tehnice pentru fiecare activitate. Modelele sunt afișate pe site-ul Agenției de Transplant www.transplant.gov.md, dosarul se prezintă în incinta secretariatului pe format de hârtie la sediul Agenției de Transplant (str. Nicolae Testemițanu 29, et. 2 în incinta IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, mun. Chișinău)

  • 2
    Pasul 2. Înregistrarea și Examinarea corectitudinii documentelor din dosar

    Experții AT analizează documentele anexate

  • 3
    Pasul 3. Evaluare instituţiilor medico-sanitare, băncilor de ţesuturi şi/sau celule, precum şi a persoanelor juridice

    Evaluarea prin inspecție la sediul solicitantului privind respectarea criteriilor de autorizare a activităţilor, pentru care se solicită autorizarea. În situaţia în care nu sunt îndeplinite criteriile legale necesare în vederea autorizării instituţiilor medico-sanitare, băncilor de ţesuturi şi/sau celule, precum şi a persoanelor juridice, Agenţia de Transplant transmite acesteia o notificare scrisă privind necorespunderea criteriilor de autorizare. O nouă cerere de autorizare poate fi adresată Agenţiei de Transplant după cel puţin 2 luni de la data emiterii acestei notificări.

  • 4
    Pasul 4. Înaintarea propunerii de autorizare

    Se transmite propunerea de autorizare a Agenţiei de Transplant către Ministerul Sănătății, dacă în raportul de inspecţie se constată respectarea criteriilor de autorizare.

  • 5
    Pasul 5. Aprobarea Autorizației de către Ministerul Sănătății

    Autorizarea solicitantului prin emiterea Ordinului Ministerului Sănătății.

  • 6
    Pasul 6. Eliberarea Autorizației

    Solicitantul este informat de către secretariatul Agenției de Transplant, referitor la emiterea Ordinului Ministerului Sănătății cu privire la autorizare. Solicitantul se prezintă în incinta Agenției de Transplant pentru ridicarea Ordinului Ministerului Sănătății cu privire la autorizare.

  • 7
    Pasul 7. Suspendarea sau revocarea autorizării

    Ministerul Sănătății la propunerea Agenţiei de Transplant, suspendă ordinul privind autorizarea dacă unitatea nu corespunde criteriilor de autorizare stabilite. Suspendarea ordinului privind autorizarea se efectuează doar pentru activităţile care nu întrunesc criteriile de autorizare.

  • 8
    Pasul 8. Prelungirea autorizării

    Cu 3 luni înainte de la data expirării autorizării, Agenția de Transplant notifică în scris instituţia medico-sanitară, banca de țesuturi și/sau celule şi persoana juridică despre faptul, că autorizația acordată anterior va expira curând și că pentru evitarea stopării activităţilor în domeniul donării și transplantului este necesar ca instituţia medico-sanitară, banca de țesuturi și/sau celule şi persoana juridică să prezinte Agenției de Transplant cererea, documentele ce fac dovada îndeplinirii criteriilor de autorizare, necesare pentru fiecare tip de activitate, inclusiv și pentru activitățile noi și totodată raportul de activitate desfășurat pentru ultimii cinci ani. Reînnoirea autorizării nu poate să fie extinsă în mod automat.

Informația din această pagină este oferită de către Agenția de Transplant. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiAgenția de Transplant
Agenția de Transplant
Mai multe
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.