Certificat de operator de aerodrom/heliport

Act permisiv, emis în condițiile legii de Autoritatea Aeronautică Civilă, care atestă dreptul și capacitatea operatorului de aerodrom să desfășoare toate lucrările importante legate de exploatarea și întreținerea tehnică a aerodromurilor, de asigurare a siguranței și ordinii pe aerodromul deschis spre utilizare publică și care se află pe teritoriul Republicii Moldova.

Aplicabil: aerodromurilor din Republica Moldova, inclusiv echipamentelor acestora deschise publicului, care deservesc transportul aerian comercial, asigurând proceduri de apropiere sau decolare instrumentală şi care:

1) deţin o pistă pavată de cel puțin 800 de metri

2) sau deservesc exclusiv elicoptere, precum și

3) prin care trec cel puțin de 10000 de pasageri pe an și/sau

4) pe care se desfăşoară cel puțin de 850 de operațiuni legate de transportul cu mărfuri pe an. 

publicService.steps.title

  • 1
    Depunerea cererii

    Cererea poate fi depusă de solicitant pe următoarele căi:

    1) online - prin apăsarea butonului ”Solicită” în Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP);

    2) la ghișeul unic al AAC, situat în mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Procesarea și examinarea

    La primirea unei cereri pentru eliberarea iniţială a unui certificat, se evaluează cererea şi se verifică respectarea cerinţelor aplicabile.În cazul unui aerodrom existent, se prevăd condiţiile în care operatorul de aerodrom/aeroport operează în timpul perioadei de certificare, cu excepţia cazului în care AAC stabileşte că operarea aerodromului trebuie suspendată. AAC informează operatorul de aerodrom/aeroport referitor la calendarul preconizat pentru procesul de certificare şi încheie certificarea în cel mai scurt timp posibil. AAC stabileşte şi notifică solicitantului baza de certificare în conformitate cu ADR.AR.C.020 din Anexa nr.1 la Regulamentul privind procedurile administrative referitoare la aerodromuri, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 653/2018.

  • 3
    Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare

    Înainte de eliberarea unui certificat, AAC poate solicita efectuarea unei inspecţii, testări, evaluări a siguranţei sau efectuarea unui exerciţiu pe care îl consideră necesar. AAC eliberează un certificat unic de operator de aerodrom/aeroport. AAC eliberează certificatul atunci când este satisfăcută de modul în care operatorul de aerodrom/aeroport a demonstrat conformitatea cu ADR.OR.B.025 şi ADR.OR.E.005 din Anexa nr.2 la Regulamentul privind procedurile administrative referitoare la aerodromuri, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 653/2018. Certificatul se emite prin intermediul SIA GEAP, fiind semnat de către directorul AAC. Refuzul acordării certificatului se comunică în scris solicitantului la adresa electronică, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic și/sau prin poșta terestră la adresa cunoscută de AAC.

publicService.disclaimerAutoritatea Aeronautică Civilă
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.