Permis de procurare a armei de către persoane fizice

Document, emis în condițiile legii de autoritatea competentă, prin care se atestă dreptul titularului de a cumpăra armă cu destinație civilă.

În vederea autorizării procurării armelor letale și neletale supuse autorizării, cetățeanul Republicii Moldova care a împlinit vârsta de 21 de ani, cu domiciliul permanent în Republica Moldova, care dorește să devină titular al dreptului de deținere sau, după caz, de port și folosire a armelor, trebuie să depună la serviciul abilitat din cadrul Inspectoratului General al Poliției sau, după caz, pentru armele cu țeava lisă, la serviciul abilitat din cadrul inspectoratului de poliție în a cărui rază teritorială domiciliază, un dosar cuprinzând documente, care să ateste îndeplinirea condițiilor prevăzute în articolul 7 din Legea nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă. Armele letale pot fi deținute sau, după caz, purtate și folosite de către persoanele fizice în baza permisului de armă, iar de către persoanele juridice pot fi deținute și folosite în baza permisului de deținere, eliberate în condițiile legii și în funcție de categoria și clasificarea acestora. Armele neletale pot fi deținute și, în funcție de categoria și de clasificarea acestora conform prezentei legi, pot fi purtate și folosite de persoane fizice și juridice cu condiția de îndeplinire a procedurilor de autorizare sau de înregistrare a acestora, după caz, la organele competente în condițiile prevăzute de prezenta lege. Se interzice procurarea, deținerea, portul, folosirea, importul, exportul și comercializarea de către persoanele fizice și juridice a următoarelor categorii de arme și muniții: a) instrumentele și lansatoarele militare cu efect exploziv; b) armele de foc automate; c) armele de foc camuflate sub forma unui alt obiect, ansamblurile, subansamblurile și dispozitivele care se pot constitui și pot funcționa ca arme de foc; d) munițiile cu proiectile perforante, explozive și incendiare, precum și proiectilele pentru aceste muniții; e) munițiile pentru pistoale și revolvere cu proiectile expansive, precum și aceste proiectile, cu excepția munițiilor pentru armele de vânătoare sau de tir sportiv ale persoanelor care au dreptul de a le folosi; f) orice dispozitiv conceput sau adaptat pentru a reduce zgomotul provocat de tragerea unui foc de armă; g) armele de foc automate care au fost transformate în arme de foc semiautomate; h) armele confecționate prin modificarea armelor militare automate; i) sistemele de iluminare și sistemele de ochire ce funcționează pe principiul laser sau combinate cu acesta, destinate montării pe armă; j) sistemele de ochire pe timp de noapte.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Depunerea cererii: 1) prin accesarea butonului Solicită (https://e-arme.igp.gov.md.); 2) la organul de poliţie la ghișeul instituției pe adresa: mun. Chișinău, str. Doina 102, Republica Moldova.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Analiza documentelor depuse

  • 3
    Pasul 3. Eliberarea permisului

    Permisul de procurare a armei va fi recepționat la ghișeul unic al emitentului sau prin portalul e-arme.igp.gov.md. Decizia de respingere a eliberării actului permisiv poate fi recepționată de către solicitant la ghișeul unic al emitentului sau prin intermediul portalului e-arme.igp.gov.md.

Inspectoratul Național de Securitate Publică
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.