Invitație pentru cetățenii străini
Invitația este un document oficial eliberat la cererea persoanei fizice cu domiciliu permanent sau temporar în Republica Moldova sau demersul persoanei juridice, care constituie una din condițiile de obținere a vizei de intrare în Republica Moldova.
Este un document de strictă evidență, unic pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi este valabilă 90 de zile de la data perfectării, înscrierile fiind lizibile şi fără corectări.
Solicitările privind eliberarea invitațiilor se depun la Ghișeele de documentare a străinilor din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație.
Invitația este eliberată în scop de:
- Misiune; - Turism; - vizită; - afaceri; - transport; - activități sportive; - activități independente; - prestarea serviciilor contractuale; - tratament medical de scurtă durată; - activități culturale, științifice, umanitare, religioase și sau alte activități ce nu contravin legislației Republicii Moldova – în condițiile justificării prezenței în RM; - desfășurare activității de întreprinzător; - angajare la muncă; - studii; - reîntregirea familiei; - activități umanitare sau religioase; - activități diplomatice și de serviciu; - tratament medical de lungă durată; - activități în domeniul tehnologiei informației; - transferul temporar al personalului în cadrul aceleași persoane juridice; - activități de stagiu.
Străinii pot depune cererea de eliberare a vizei la una din misiune diplomatice ale Republicii Moldova de peste hotare, sau prin intermediul portalului viza electronică – https://evisa.gov.md.
Dreptul de a invita străini îl au persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova în modul stabilit de lege şi persoanele fizice cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova care au atins vîrsta de 18 ani şi în privinţa cărora nu este instituită măsura de ocrotire judiciară sub forma tutelei, cu excepţia străinilor sosiţi la studii sau la tratament.
În scop de afaceri pot face invitaţii, pentru 3 străini simultan, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova în modul stabilit de lege.
Cererea sau demersul de eliberare a invitaţiei se depune spre aprobare la autoritatea competentă pentru străini personal, prin poştă sau prin intermediul serviciilor web.
La depunerea cererii sau a demersului de eliberare a invitaţiei, persoana care invită este informată despre regimul străinilor pe teritoriul Republicii Moldova şi semnează o declaraţie referitor la obligaţia sa de a suporta cheltuielile legate de şedere şi de eventuala îndepărtare a străinului de pe teritoriul ţării în cazul în care acesta nu părăseşte teritoriul ţării în termenul acordat în viză.
publicService.steps.title
- 1Pasul 1. Depunerea solicitării
Solicitările privind eliberarea invitațiilor se depun la Ghișeul unic de documentare a străinilor din cadrul Inspectoratul General pentru Migrație și la serviciile teritoriale:
- Ghișeul unic de documentare a străinilor, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 124;
- Serviciul regional Nord de documentare a străinilor, mun. Bălți , str. Moscovei, 9.
- Serviciul regional Sud de documentare a străinilor, or. Comrat, str. Komsomolului, 22
- Serviciul regional Sud de documentare a străinilor, or. Cahul, str. Ioan Vodă cel Cumplit, 79.
- 2Pasul 2. Examinarea solicitării și a pachetului de documente anexat
Funcţionarul autorităţii competente pentru străini recepţionează cererea, verifică plenitudinea şi corectitudinea actelor prezentate, introduce datele în Subsistemul informaţional al autorităţii competente pentru străini, verifică datele persoanei invitate pe evidenţele autorităţii, precum şi ale altor autorităţi în scopul constatării îndeplinirii condiţiilor legale privind intrarea străinului în Republica Moldova.
Cererile de eliberare a invitaţiilor se soluţionează în termen de pînă la 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii sau a demersului, iar în cazul în care călătoria ţine de tratamentul urgent al invitatului, de starea gravă a sănătăţii unei rude apropiate sau de decesul acesteia - în termen de o zi lucrătoare.
La cererea solicitantului, cererea sau demersul pot fi soluţionate în termen de una, trei sau cinci zile lucrătoare. În cazuri temeinic justificate, cînd este necesară o examinare mai aprofundată a cererii/demersului, termenul poate fi prelungit cu 10 zile calendaristice.
a. Cererea/Demersul cu privire la prelungire a vizei și documentele atașate se depune la subdiviziunile teritorială a IGM al MAI (nord/centru/sud) pe raza căreia solicitantul, persoana fizică, are domiciliul/reședința, respectiv sediul /oficiul în cazul persoanelor juridice;
b. Funcționarul GUDS oferă consultație cu privire la lista actelor necesare pentru eliberarea invitației în scopul perfectării vizei de intrare în Republica Moldova;
c. Funcționarul GUDS vizualizează dosarul și documentele atașate de către solicitant în scopul aprecierii completitudinii și corectitudinii dosarului în conformitate cu cadrul normativ existent;
d. Verifică corectitudinea completării formularului de cerere/demersului;
e. Funcționarul GUDS acordă sprijin la completarea corectă și completă a rubricilor prevăzute de cerere/demers-formular;
f. Verifică existența documentelor corespunzătoare scopului vizei, verifică dacă documentul de călătorie al străinului, este recunoscut sau acceptat, de Republica Moldova precum și valabilitatea acestuia;
g. Funcționarul GUDS este în drept să întoarcă dosarul solicitantului cu indicarea motivului întoarcerii, în scopul completării și/sau înlăturării neregulilor stabilite pentru prezentarea repetată a dosarului;
h. La prezentarea dosarului cu atașarea tuturor documentelor necesare, angajatul GUDS, verifică dacă străinul indicat în cerere nu se regăsește în Registrul străinilor din SsIGM și consultă istoria acestuia;
i. Funcționarul GUDS va introduce datele străinului în SsIIGM;
j. În scopul asigurării deciziei pe caz executorul (funcționarul) efectuează verificarea informației disponibile/necesare IGM privind străinul precum și solicitantul, prin mai diverse baze de date care sunt în gestiunea IGM;
Concluziile ce rezultă din analiza documentelor atașate și a rezultatelor verificărilor sus-menționate cu privire la străin și la persoana fizică/juridică care îl invită, se consemnează de către funcționar într-o încheiere, care la rândul ei, în mod obligatoriu, va conține propunerea de aprobare sau de respingere a invitației, cu motivarea de rigoare pe caz.
- 3Pasul 3. Achitarea serviciului
Serviciul poate fi achitat: - prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay; - transfer bancar; - Poșta Moldovei.
publicService.channels.4.title - 4Pasul 4. Eliberarea invitației
Funcţionarul Secţiei vize sau al Serviciului regional eliberează solicitantului sau reprezentantului acestuia invitația la Ghișeul Unic de Deservire a Străinilor, fapt consemnat prin semnătura solicitantului pe versoul cererii/demersului, cu dovada achitării deferenţei taxei pentru servicii în dependenţă de termenul de examinare a cererii/demersului, (după caz). De asemenea, pe verso – ul cererii sau demersului se indică numărul invitaţiei şi data eliberării acesteia. Odată cu eliberarea invitaţiei, funcţionarul informează reiterat solicitantul despre valabilitatea invitației, despre regimul străinilor pe teritoriul Republicii Moldova şi de eventuala îndepărtare a străinului de pe teritoriul ţării din contul solicitantului invitaţiei, în cazul în care acesta nu părăseşte teritoriul ţării în termenul acordat în viză. Faptul perfectării invitaţiei se consemnează în Subsistemul informaţional automatizat al Inspectoratului General pentru Migrație