Acordarea Autorizației de Agent Economic Autorizat

Statutul de AEO se acordă de către Serviciul Vamal prin eliberarea unei autorizaţii, după o consultare cu alte autorităţi competente, dacă este cazul, şi face obiectul unei monitorizări.Statutul de AEO se atestă prin următoarele tipuri de autorizaţii:a) autorizaţie AEO pentru simplificări vamale – pentru agenţii economici care solicită să beneficieze de simplificările prevăzute de codul vamal şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.1953 alin.(1) pct.1)–5) din Codul Vamal;b) autorizaţie AEO pentru securitate şi siguranţă – pentru agenţii economici care solicită să beneficieze de facilităţi în ceea ce priveşte controalele vamale ce vizează securitatea şi siguranţa aplicate la trecerea frontierei vamale şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.1953 alin.(1) pct.1)–4) şi 6) din Codul Vamal. Ambele tipuri de Autorizaţii pot fi deţinute în acelaşi timp.

Orice agent economic care este rezident în sensul art.5 pct.5) din Codul fiscal şi întruneşte condiţiile prevăzute la art.1953 alin.(1) din Codul Vamal poate să solicite statutul de agent economic autorizat (Authorised Economic Operator – AEO), prin depunerea cererii la ghişeul unic, organizat de către Serviciul Vamal, în calitate de autoritate competentă pentru eliberarea autorizaţiei. Activitatea ghişeului unic este asigurată de către o subdiviziune specializată din cadrul aparatului central al Serviciului Vamal, desemnată prin ordin al conducătorului Serviciului Vamal, şi se desfăşoară conform programului de activitate al autorităţii.

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pasul 1 Depunerea cererii

    Certificatul AEO se eliberează la solicitarea agentului economic prin depunerea unei cereri la ghişeul Serviciului Vamal. Cererea poate fi depusă de către reprezentantul împuternicit al solicitantului. Cererea se completează şi se prezintă în scris sau în format electronic, cu utilizarea tehnicilor de prelucrare electronică a datelor şi autentificare prin aplicarea semnăturii digitale, care corespunde cerinţelor faţă de documentul electronic prevăzute de Legea nr.124/2022 privind identificarea electronică și serviciile de încredere.

  • 2
    Pasul 2. Procesarea și Examinarea

    Cererea însoțită de acte necesare se repartizează și se examinează de funcționarii vamali. Solicitantul este obligat să furnizeze Serviciului Vamal toate informaţiile şi documente care atestă îndeplinirea condiţiilor de acordare a statutului AEO, conform art.1953 din Codul vamal al Republicii Moldova. Serviciul Vamal verifică îndeplinirea condiţiilor de acordare a statutului AEO prin examinarea activităţii desfăşurate de solicitant pe baza analizei de risc şi este în drept să utilizeze toate formele de control vamal prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova. În cazul în care solicitantul este înregistrat ca agent economic la organul înregistrării de stat de mai puţin de trei ani, condiţiile de acordare a statutului AEO prevăzute la art.1953 alin.(1) pct.2) şi 3) din Codul vamal al Republicii Moldova sunt verificate în baza evidenţelor şi informaţiilor disponibile.

  • 3
    Pasul 3. Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare a autorizației

    Autorizaţia AEO este emisă de Serviciul Vamal şi produce efecte începând cu a cincea zi lucrătoare de la data emiterii. Autorizația AEO se emite pe o perioadă nelimitată. În caz de nerespectare a condițiilor de autorizare, autorizația poate fi suspendată, retrasă sau modificată. Autorizația AEO se suspendă în următoarele cazuri: se constată nerespectarea unor condiţii de acordare a statutului; - titularul autorizației solicită respectiva suspendare, deoarece se află temporar în imposibilitatea de a îndeplini condițiile prevăzute în autorizație sau de a se conforma obligațiilor care îi revin prin această autorizație; - există motive suficiente pentru a considera că AEO a comis o încălcare a legislaţiei vamale. În acest caz, statutul AEO se suspendă pe întreaga durată a procesului contravenţional, în conformitate cu prevederile Codului vamal al Republicii Moldova şi ale Codului contravenţional al Republicii Moldova, sau pe întreaga durată a procesului penal, conform Codului de procedură penală al Republicii Moldova; - utilizarea în mod neautorizat a logoului AEO. Autorizația AEO se retrage în următoarele cazuri: - AEO cu autorizația suspendată nu a întreprins măsurile necesare şi nu a lichidat neajunsurile depistate pentru a se conforma cerinţelor până la expirarea termenului suspendării stabilit; - AEO a comis o încălcare a legislaţiei vamale, iar sancţiunea aplicată pentru aceasta a devenit irevocabilă conform unei proceduri legale; - la solicitarea AEO; - AEO utilizează logoul pe perioada suspendării autorizației AEO. La solicitare agenţilor economici autorizaţi se eliberează Logo-ul AEO, prin depunerea unei cereri-declaraţie la Serviciul Vamal, conform modelului stabilit în anexa nr.2 din Regulamentul cu privire la logoul AEO.

Informația din această pagină este oferită de către Serviciul Vamal. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiServiciul Vamal
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.