Decizia privind emiterea informației tarifare obligatorii

Decizia privind emiterea informației tarifare obligatorii (în continuare ITO) reprezintă decizia emisă de Serviciul Vamal prealabil vămuirii mărfurilor privind încadrarea tarifară a mărfurilor vizate în decizie, obligatorie pentru Serviciul Vamal și pentru titularul deciziei. Decizia ITO este valabilă pe o perioadă de trei ani de la data de începere a valabilității indicată în decizie.



Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea pentru emiterea unei decizii ITO se depune la aparatul central al Serviciul Vamal, și este acceptată dacă sunt respectate condițiile următoare: a) solicitantul și, dacă este cazul, reprezentantul acestuia sunt înregistrați în conformitate cu art.7 din Codul Vamal nr.95/2021 și numărul IDNO este indicat în cerere; b) cererea este formulată în limba română; c) în situația în care solicitantul este reprezentant conform art.12 și 13 din Codul vamal nr.95/2021, cererea este însoțită de un exemplar al contractului respectiv, o procură sau orice alt document care atestă împuternicirea pentru statutul de reprezentant vamal. Cererea pentru emiterea unei decizii ITO se datează și se semnează de persoana care o depune, precizându-se funcția deținută de către semnatar. Prin semnarea și depunerea cererii se consideră că solicitantul este de acord ca toate datele din decizie, inclusiv orice fotografii, imagini și broșuri, cu excepția informațiilor confidențiale, să fie făcute publice în baza de date SVEITO disponibilă pe internet. Cheltuielile pentru analize de specialitate, rapoarte de expertiză sau traduceri de acte în română necesare în procesul decizional privind clasificare tarifară a produsului sau taxe poștale privind trimiterea sau returnarea mostrelor în temeiul art. 48, alin.(2), lit.(b) din Codul vamal nr.95/2021 sunt suportate de titularul deciziei ITO.

  • 2
    Pasul 2. Examinarea cererii

    Serviciul Vamal, în termen de cel mult 20 de zile de la data primirii cererii, verifică întrunirea tuturor condițiilor pentru acceptarea cererii respective, inclusiv prezența informației necesare în vederea luării deciziei. Dacă solicitantului nu i se comunică despre acceptarea cererii, cererea se consideră acceptată. Data acceptării cererii este data primirii cererii de către Serviciul Vamal.

  • 3
    Pasul 3. Emiterea deciziei

    Serviciul Vamal emite decizia ITO în conformitate cu notele și cerințele în materie de date, conform formatului prestabilit și comunică solicitantului decizia ITO în termenul de 90 de zile de la data la care cererea a fost acceptată.

  • 4
    Pasul 4. Eliberarea deciziei

    Un exemplar al deciziei ITO pe suport hârtie este transmis titularului deciziei ITO, iar al doilea exemplar este păstrat la Serviciul Vamal în scopuri de evidență.

Informația din această pagină este oferită de către Serviciul Vamal. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiServiciul Vamal
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.