Eliberarea certificatelor de origine preferențială

Originea mărfurilor se confirmă prin dovada originii sub formă de: certificat de origine eliberat de autoritatea competentă a țării de export, sau declarație de origine întocmită de exportator pe un document comercial.

În comerțul preferențial, Republica Moldova utilizează următoarele tipuri de certificate de origine:

1.      Certificat de circulație a mărfurilor EUR.1 – confirmă originea preferențială a mărfurilor în comerțul cu statele membre ale Uniunii Europene, țările CEFTA, Republica Turcia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

2.      Certificat de origine a mărfurilor Forma CT-1 – confirmă originea preferențială a mărfurilor în comerțul cu statele membre ale Comunității Statelor Independente.

3.      Certificat de origine Forma A – confirmă țara de origine a mărfurilor exportate din Republica Moldova în statele care acordă Republicii Moldova Sistemul Generalizat de Preferințe (GSP), și anume: Japonia, SUA și Canada.

Condițiile privind eliberarea certificatelor de origine preferențială a mărfurilor sunt prevăzute în pct. 35 din Regulamentul cu privire la completarea, autentificarea, eliberarea și controlul ulterior al certificatelor de origine preferențială a mărfurilor, aprobat prin HG nr. 761/2014.

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii-declarație

    Certificatele de origine preferențială la export din Republica Moldova sunt eliberate de organul vamal, potrivit Regulamentului cu privire la completarea, autentificarea, eliberarea și controlul ulterior al certificatelor de origine preferențială a mărfurilor aprobat prin HG NR. 761/2014, în continuare (Regulament). Drept temei pentru autentificarea certificatelor de origine a mărfurilor și eliberarea acestora servește cererea-declarație, completată prin mijloace tehnice de imprimare sau manual (cu cerneală și litere majuscule de tipar) de către exportator sau de către reprezentantul său în limba de stat, precum şi autentificată prin semnătura olografă și ștampila în original a exportatorului (în cazul persoanei fizice ștampila nu este obligatorie), pe propria şi deplina sa responsabilitate. Agentul economic la cererea-declarație completată anexează și setul de documente justificative care confirmă că produsele care se exportă îndeplinesc cerințele pentru eliberarea certificatului, lista sumară a documentelor este prevăzută în pct. 36 din Regulament.

  • 2
    Pasul 2. Examinarea cererii-declarație și a documentelor anexate

    Funcționarul vamal împuternicit cu autentificarea certificatelor de origine şi eliberarea acestora, în vederea certificării originii mărfurilor, potrivit pct. 40 din Regulament este în drept: a) să aibă acces la sediul, încăperile de producere şi depozitele exportatorului, producătorului şi la activitatea altor persoane fizice sau juridice pentru certificarea originii mărfii; b) să studieze procesul de producere; c) să analizeze şi să verifice operațiunile tehnologice de producere a mărfurilor exportate; d) să solicite orice document justificativ şi să efectueze orice control pe care îl va considera necesar.

  • 3
    Pasul 3. Autentificarea certificatelor de origine

    Autentificarea certificatelor de origine a mărfurilor specificate în pct. 41 din Regulament se efectuează în termen de până la 3 zile lucrătoare de la data întrunirii cumulative a următoarelor condiții: înregistrarea cererii- declarație, depunerea formularelor certificatelor de origine completate de exportator, prezentarea mărfii şi a documentelor (inclusiv a celor solicitate suplimentar) la organele vamale unde se perfectează exportul mărfurilor sau unde exportatorul este înregistrat/își are procesul de producere/păstrare a mărfurilor.

  • 4
    Pasul 4. Eliberarea certificatelor

    Certificatele de origine a mărfurilor care au fost autentificate se eliberează potrivit pct. 42 din Regulament imediat ce exportul mărfurilor la care se referă se efectuează sau este asigurat.

Informația din această pagină este oferită de către Serviciul Vamal. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiServiciul Vamal
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.