Calificarea auditorilor energetici

Procedura de calificare a auditorilor energetici este reglementată prin Regulamentul cu privire la auditorii energetici și auditul energetic, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 676 din 10.09.2020 (HG 676/2020).

Calificarea auditorilor energetici se efectuează separat pentru fiecare categorie Clădiri, Industrie, Transport, prin verificarea corespunderii solicitanților unui set de criterii stabilite de prezentul Regulament, cu înregistrarea ulterioară a acestora de către Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) în Registrul electronic al auditorilor energetici.

Orice solicitant persoană fizică poate obține autorizația de auditor energetic pentru categoriile Clădiri, Industrie, Transport, dacă întrunește cumulativ următoarele condiții:

  • este cetățean al Republicii Moldova;
  • are studii superioare de profil energetic și/sau tehnic specifice categoriei pentru care se solicită calificarea și întrunesc cerințele minime stabilite față de acestea. Solicitanții care dețin studii superioare de profil energetic și/sau tehnic, dar nu întrunesc cerințele minime stabilite față de acestea, sau cei care au fost calificați și înregistrați pentru una dintre categoriile: Clădiri, Industrie, Transport și vor să fie calificați și înregistrați pentru altă categorie trebuie să prezinte CNED un certificat de absolvire a unui curs de formare/perfecționare specific categoriei pentru care vor să solicite calificarea, emis de către instituțiile/organizațiile cu drept de formare profesională, instituțiile de învățământ acreditate și/sau de către CNED.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii privind calificarea în calitate de auditor energetic

    Pentru a fi calificat și înregistrat în Registrul electronic al auditorilor energetici în calitate de auditor energetic, solicitantul depune, în adresa CNED, în format electronic sau pe suport de hârtie, o cerere (conform anexei), semnată olograf sau cu semnătură electronică.


    La cerere se anexează următoarele documente:

    • Declarație pe proprie răspundere (conform anexei);
    • Acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal (conform anexei);
    • Copia buletinului de identitate;
    • Copia actelor ce atestă studiile și/sau calificările deținute;
    • Opțional se prezintă copiile actelor/documentelor ce confirmă experiența profesională conform studiilor și/sau cursurilor de formare/perfecționare.

    pdf
    pdf
    pdf

  • 2
    Pasul 2. Examinarea documentelor depuse de solicitant

    CNED examinează în termen de 15 zile documentele depuse de către solicitant și, dacă nu are obiecții, emite un ordin cu privire la calificarea și înregistrarea în Registrul electronic al auditorilor energetici. În cazul în care apar suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor depuse de solicitant, CNED este în drept să solicite prezentarea în original a documentelor depuse pentru verificarea informațiilor prezentate.

  • 3
    Pasul 3. Decizia cu privire la calificarea și înregistrarea și/sau refuzul calificării și înregistrării auditorilor energetici în Registrul electronic al auditorilor energetici

    Ordinul cu privire la calificarea și înregistrarea și/sau refuzul calificării și înregistrării auditorilor energetici în Registrul electronic al auditorilor energetici CNED se comunică solicitantului prin poșta electronică în termen de 10 zile de la emiterea acestuia.


    Solicitantul este în drept să conteste ordinul respectiv în conformitate cu prevederile Codului administrativ al Republicii Moldova nr. 116/2018.

Centrul Național pentru Energie Durabilă
buttons.more
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.