Licenţă pentru importul/exportul produselor din tutun şi/sau al produselor conexe; importul şi/sau prelucrarea industrială a tutunului nefermentat şi/sau a tutunului fermentat; fabricarea produselor din tutun şi/sau a produselor conexe şi/sau comercializarea angro a produselor din tutun şi/sau a produselor conexe, şi/sau a tutunului nefermentat, şi/sau a tutunului fermentat
Act permisiv, emis în condițiile legii de autoritatea competentă, prin care se atestă dreptul la importul/exportul produselor din tutun şi/sau al produselor conexe; importul şi/sau prelucrarea industrială a tutunului nefermentat şi/sau a tutunului fermentat; fabricarea produselor din tutun şi/sau a produselor conexe şi/sau comercializarea angro a produselor din tutun şi/sau a produselor conexe, şi/sau a tutunului nefermentat, şi/sau a tutunului fermentat.
Solicitantul licenței pentru importul/exportul produselor din tutun şi/sau al produselor conexe; importul şi/sau prelucrarea industrială a tutunului nefermentat şi/sau a tutunului fermentat; fabricarea produselor din tutun şi/sau a produselor conexe şi/sau comercializarea angro a produselor din tutun şi/sau a produselor conexe, şi/sau a tutunului nefermentat, şi/sau a tutunului fermentat trebuie să întrunească următoarele condiții:
- Efectuarea importului şi (sau) comercializării doar a produselor din tutun care au aplicate direct pe pachet timbre de acciză.
- Respectarea normelor privind protecția muncii, anti incendiare şi sanitare.
- Dispunerea de depozite angro proprii, ori luate în arendă, bine aerisite, dotate cu utilajul necesar pentru menținerea condițiilor de păstrare a producției prevăzute de documentele normativ-tehnice şi cu sistem de evidentă computerizată (pentru importul, fabricarea şi comercializarea angro a produselor din tutun).
- Dispunerea de specialiști în domeniu, de tehnologia şi utilajul tehnologic necesar, de aparate de măsurat şi de mijloace de control al calității produsului (pentru prelucrarea industrială şi cea post fermentare a tutunului).
- Dispunerea de bază tehnica-materială cu complexul integral de procese tehnologice, de utilaj şi mijloace de control al calității producției finite, precum şi de personal şi specialiști cu o calificare corespunzătoare în domeniu (pentru fabricarea produselor din tutun).
publicService.steps.title
- 1Pasul 1. Depunerea cererii
Solicitantul (sau reprezentantul său legal) prin apăsarea butonului Solicită se identifică în sistem (https://actpermisiv.gov.md), îndeplinește cererea și încarcă documentele necesare, personal sau cu ajutorul recepționarului de la ghișeu din cadrul centrului multifuncțional al ASP.
publicService.channels.2.title - 2Pasul 2. Procesarea cererii
În cazul când Solicitantul (sau reprezentantul său legal):
a) depune cererea și documentele necesare cu ajutorul recepționarului de la ghișeu, recepționarul: - va primi și va înregistra corespunzător cererea (declaraţia) pentru obţinerea licenţei și va primi documentele prezentate de solicitant, și - va elibera imediat și necondiționat solicitantului certificatul constatator conform modelului indicat în anexa nr. 3 la Legea 160 din 22.07.2011, - va expedia cazul (copiile electronice ale cererii și a documentelor însoțitoare) autorității emitente pentru examinare. Cererea poate fi returnată solicitantului doar în cazul când cererea nu conține informația necesară pentru identificarea solicitantului.
b) depune cererea și încarcă documentele personal direct în sistem, sistemul: - va genera automat documentul în format electronic de confirmare a primirii cererii și documentelor („certificatul constatator”) și - în mod automat va direcționa cererea și setul de documente Departamentului de profil.
- 3Pasul 3. Examinarea cererii
Specialistul responsabil deschide cazul, examinează cererea și documentele însoțitoare, verifică respectarea condițiilor. În cazul constatării lipsei documentelor /informației necesare prevăzute expres de legislație, specialistul va sista termenul de examinare a cererii și va informa imediat despre acest fapt solicitantul cu specificarea și descrierea temeiului suspendării, termenului și acțiunilorde remediere pentru a iniția examinarea cererii.
În baza setului complet de documente specialistul examinează cazul și organizează examinările suplimentare pe interior pentru luarea deciziei de eliberare a licenței.În ziua înregistrării cererii şi depunerii documentelor stabilite de prezentul articol pentru obţinerea/reperfectarea licenţei, autoritatea de licenţiere înştiinţează organele de control din domeniul fiscal, din domeniul controlului metrologic legal, precum şi organul abilitat cu funcție de control în domeniul fabricării produselor din tutun și conexe și monitorizării circulației acestora la nivelul national, pentru a se asigura (cu sau fără solicitarea unei vizite de control din partea organelor respective) de corespunderea utilajului tehnologic principal pentru fabricarea produselor din tutun și celor conexe, cerinţelor prezentei legi.
În cel mult 7 zile lucrătoare de la data înştiinţării, organele de control din domeniul fiscal, din domeniul controlului metrologic legal şi de supraveghere şi control la nivel naţional asupra fabricării şi circulaţiei produselor din tutun și celor conexe, transmit o notificare sau procesul-verbal de control privind rezultatele verificării efectuate.
- 4Pasul 4. Notificarea și achitarea serviciului
Dacă eliberarea actului permisiv este acceptată, solicitantul (sau reprezentantul său legal) primește o notificare electronică și achită taxa stabilită prin serviciul MPay sau la bancă. În cazul în care taxa se achită la bancă, solicitantul prezintă bonul de plată în original cu semnătură/ștampilă umedă.
publicService.channels.4.title - 5Pasul 5. Perfectarea actului permisiv sau a refuzului
După prezentarea documentului care confirmă achitarea taxei pentru eliberarea/prelungirea sau reperfectarea licenței specialistul perfectează actul permisiv care va fi semnat de șeful Departamentului sau de adjunctul acestuia.
În cazul refuzului cererii specialistul informează solicitantul despre refuz, cu o justificare corespunzătoare în temeiul prevederilor legii, și doar în cazul în care solicitantul nu întrunește condițiile expres specificate în lege sau, după caz, nu demonstrează întrunirea acestor condiții în decursul suspendării termenului de examinare a solicitării.
- 6Pasul 6. Eliberarea actului permisiv
După generarea unui act permisiv, solicitantul sau reprezentantul său legal primește o notificare electronică, cu posibilitatea de a descărca documentul direct din cabinetul personal sau e-mailul solicitantului.
La cerere, actul poate fi emis pe suport de hârtie la sediul ASP, la adresa mun. Chișinău, A. Pușkin 47, etaj 3, birou 308.