Certificat de desemnare a persoanelor juridice pentru efectuarea verificărilor metrologice ale mijloacelor de măsurare utilizate în domeniile de interes public sau desemnarea persoanelor juridice pentru efectuarea măsurilor în domeniile de interes public.

Persoanele juridice care efectuează verificări metrologice ale mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal prin verificare metrologică conform prevederilor Legii metrologiei nr. 19/2016 sau care efectuează măsurări în domeniile de interes public conform art.12 al Legii respective, cu excepția autorităților abilitate prin lege cu dreptul efectuării acestor măsurări, înainte de a desfășura aceste activități, sânt obligate să obțină desemnarea de la autoritatea centrală de metrologie conform documentelor normative aplicabile.

Certificatul - Act permisiv, emis în condițiile legii de autoritatea competentă, prin care se atestă dreptul titularului pentru efectuarea verificării metrologice a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal și/sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public.



Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea se depune prin accesarea butonului Solicită prin intermediul SIA GEAP de gestionare a actelor permisive

    Solicită

  • 2
    Pasul 2. Expertiza documentelor

    Documentele prezentate se supun expertizei, în termen de 10 zile, de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării pentru a determina corespunderea acestora criteriilor stabilite şi a determina domeniul de desemnare. - În baza expertizei documentelor prezentate, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării emite raportul de expertiză cu privire la desemnarea sau extinderea/restrângerea domeniului de desemnare pentru verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal/efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public. - Desemnarea sau extinderea/restrângerea domeniului de desemnare se acordă în baza evaluării realizate de către Centrul Național de Acreditare în condițiile Legii nr.235/2011 privind activitățile de acreditare şi evaluare a conformității şi confirmate prin certificatul de acreditare şi anexa la acesta.

  • 3
    Pasul 3. Adoptarea deciziei

    Decizia privind desemnarea sau extinderea /restrângerea domeniului de desemnare o ia Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, la recomandarea Consiliului Național de Metrologie, în termen de 30 de zile de la depunerea cererii cu anexele menționate. În baza concluziilor pozitive ale raportului de expertiză şi a recomandării Consiliului Național de Metrologie, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării emite ordinul privind desemnarea sau extinderea /restrângerea domeniului de desemnare şi îi eliberează persoanei juridice certificatul de desemnare la care este atașată o anexă. În cazul extinderii /restrângerii domeniului de desemnare, se eliberează o anexă modificată conform formularelor aprobate. - Certificatul de desemnare se emite pe un termen nu mai mare decât termenul de valabilitate a certificatului de acreditare. - Certificatul de desemnare emis este disponibil pe portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md). - În cazul refuzului desemnării, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării informează în scris persoana juridică despre decizia respectivă nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii, cu motivarea refuzului de desemnare. - Drept temei pentru refuz constituie: 1) includerea unor informații eronate în cerere şi documentele ce o însoțesc; 2) necorespunderea cu cel puțin unul din criteriile stabilite.

  • 4
    Pasul 4. Recepționarea certificatului de desemnare

    Certificatul de desemnare se recepționează prin intermediul sistemului informațional SIA GEAP.

Informația din această pagină este oferită de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiMinisterul Dezvoltării Economice și Digitalizării
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării
Mai multe
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.