Sănătate și îngrijire medicală

1.

Sănătatea populației

În Republica Moldova funcționează sistemul de asigurare medicală obligatorie, care oferă posibilitatea fiecărui cetățean să beneficieze fără plată de majoritatea serviciilor medicale. Pensionarii, copii de până la 18 ani, studenții la zi, elevii, șomerii, femeile însărcinate, alte categorii defavorizate sunt asigurate de stat gratuit. Ceilalți cetățeni obțin titlul de asigurat odată cu angajarea oficială în câmpul muncii sau dacă se asigură în mod individual.

Asistența medicală primară este serviciul de care poate beneficia orișice cetățean indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat. Asistenţa medicală primară este setul de servicii medicale, ce include activităţi de consultanţă in scop curativ şi de suport, de profilaxie, de depistare precoce a maladiilor. Aceasta este oferită de medicul de familie și echipa sa, iar pentru a beneficia de acest serviciu trebuie să vă înregistrați la medicul de familie. 

2.

Înscrierea și evidenţa la medicul de familie

Medicul de familie reprezintă interfața dintre pacient și celelalte servicii medicale, fiind cel care îndrumă pacientul către specialiști și investigații suplimentare, în funcție de nevoile concrete, posibilitățile sale și urgența dată de situația respectivă.

Înregistrarea la medicul de familie poate avea loc imediat din momentul revenirii în localitate. Schimbarea medicului de familie şi a instituţiei medicale primare poate fi efectuată pe tot parcursul anului, peste șase luni de la ultima schimbare sau înnregistrare. Puteți alege o singură instituție medicală primară, preferabil cea mai apropiată de locul de trai.

Pentru înregistrarea la medicul de familie sau schimbarea acestuia este necesar să:

Vă adresați medicului de familie ales, pentru a obține acordul de a vă înscrie pe lista sa.

Depuneți cererea la medicul de familie, completând formularul cererii-tip http://www.cnam.md/httpdocs/editorDir/file/Formulare/Cerere-medic-familie-rom.pdf

În 10 zile, instituţia medicală vă va informa despre înregistrarea pe lista medicului.

 Puteți accesa http://vsa.cnam.gov.md/app/RegistryToMFHttpClient/, pentru a verifica la ce medic de familie sunteți înregistrat.

3.

Asigurarea obligatorie de asistență medicală

Statutul de asigurat conferă persoanei dreptul de a beneficia din contul fondurilor AOAM de serviciile medicale. Acesta se obține prin încadrarea în una din cele trei categorii:

Angajaţi - în acest caz, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) este achitată în cotă procentuală la salariu. Perioada activă a statutului de persoană asigurară angajată este activ pe perioada de angajăre.

Persoane asigurate de stat. 13 categorii de persoane asigurate de stat implicit, inclusiv: pensionarii, copii de până la 18 ani, studenții la zi, elevii, șomerii înregistrați oficial, femeile însărcinate, alte categorii defavorizate.

Persoane care se asigură în mod individual - persoane fizice neangajate care fac parte din categoriile de plătitori ai primei de AOAM în sumă fixă.

Cetățenii Republicii Moldova care nu fac parte din categoriile de plătitori prevăzute și fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar obțin statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală după achitarea integrală a primei de asigurare în cuantumul stabilit.

În cazul persoanelor care se asigură în mod individual, prima AOAM în sumă fixă poate fi achitată:

prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay https://mpay.gov.md/

la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM (datele de contact le găsiţi aici) cu card bancar, prin internet banking, la terminalele de plată, la ghișeele băncilor comerciale și ale oficiilor poștale.

Termenul limită legal de achitare a primei în sumă fixă în mod individual este 31 martie.

 Costul integral al primei pentru anul 2024 este 12 636 lei.