Autorizarea, redactarea textelor, sloganurilor de publicitate exterioară

Serviciul este prestat persoanelor juridice – furnizori de publicitate pentru a asigura o corectitudine lingvistică maximă (ortografică, terminologică, gramaticală, sintactică și stilistică) a textelor cu mesaje publicitare.

Cerințe față de solicitant:

Publicitatea trebuie să fie identificată fără ca consumatorul de publicitate să dețină cunoştinţe speciale. Publicitatea trebuie să conțină informații ce corespund realității. 

Este interzisă:

a)   publicitatea subliminală;

b)  publicitatea înșelătoare;

c)   publicitatea imorală;

d)  publicitatea discriminatorie;

e)   publicitatea sexistă;

f)   publicitatea care poate provoca panică, poate instiga la violenţă sau la acţiuni periculoase, în măsură să prejudicieze sănătatea ori să ameninţe securitatea oamenilor;

g)  publicitatea care încurajează, în mod direct sau indirect, un comportament contrar legii;

h)  publicitatea care conține în mod nejustificat imagini ale unor situații periculoase, acțiuni, exerciții, obiceiuri, prin care sunt ignorate securitatea sau mijloacele de securitate;

i)    publicitatea prin care se denigrează produse, servicii sau profesii, chiar fără a fi menționate explicit;

j)    publicitatea care utilizează neautorizat simbolica de stat a Republicii Moldova sau a altor state;

k)  publicitatea care nu este însoțită de datele de identificare în publicitate și/sau mijloacele de individualizare ale furnizorului de publicitate sau ale difuzorului de publicitate;

l)    publicitatea care conține un text necorespunzător din punctul de vedere al normelor ortografice curente.

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pas 1. Depunerea cererii

    Solicitantul (sau reprezentantul său legal) depune cererea și documentele necesare pentru verificarea textului publicitar din punct de vedere lingvistic (mun. Chişinău, str. Aleksandr Pușkin, nr.47, etajul 3, bir. 324; 325; poşta electronică: terminologie@asp.gov.md).

  • 2
    Pas 2. Achitarea serviciului

    Specialistul Secţiei generează cererea şi eliberează solicitantului nota de plată pentru achitarea serviciului respectiv. Serviciul poate fi achitat la ghișeu sau pentru opțiunea online, prin intermediul serviciului guvernamental MPay.

    Achită

  • 3
    Pas 3. Examinarea cererii

    La examinare, specialistul consultă cadrul legal, alte surse de informaţie: dicţionare, enciclopedii tipărite şi electronice. Dacă textul publicitar corespunde lingvistic, imaginea /macheta cu textul publicitar se semnează de către specialistul Secţiei, împuternicit conform fişei de post, cu aplicarea ştampilei „APROBAT”.

  • 4
    Pas 4. Aprobarea

    Specialistul perfectează proiectul Certificatului de aprobare a textului publicitar pe blancheta cu antet a Departamentului înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept al ASP (Secţia de terminologie şi servicii lingvistice), în 2 exemplare, dintre care unul pentru solicitant, iar altul pentru dosarul de evidenţă a solicitantului şi prezintă (împreună cu cererea, imaginea/macheta aprobată şi dovada achitării taxei) şefului Secţiei spre semnare.

  • 5
    Pas 5. Perfectarea certificatului

    Perfectarea Certificatului de aprobare a textului publicitar/sloganului elaborat. Imaginea/macheta cu textul publicitar cu ştampila „APROBAT” şi semnată de către specialistul Secţiei va fi anexată la certificat şi constituie parte integrantă a acestuia.

  • 6
    Pas 6. Eliberarea certificatului de aprobare

    Certificatul de aprobare a textului publicitar şi imaginea/macheta cu textul publicitar cu ştampila „APROBAT” se eliberează solicitantului. În cazul în care textul necesită a fi redactat, specialistul pe imagine/machetă scrie textul publicitar redactat, sub semnătură. În acest sens, solicitantul prezintă, suplimentar, la cerere imaginea/macheta cu textul publicitar redactat.

Informația din această pagină este oferită de către Agenția Servicii Publice. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiAgenția Servicii Publice
Agenția Servicii Publice
Mai multe
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.