Indemnizaţie lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani (pentru persoanele asigurate, acordată în baza prevederilor acordurilor internaționale)

Acordarea unei prestații lunare persoanelor asigurate pentru creşterea copilului, conform opțiunilor stabilite de cadrul normativ.

Persoanele care au activat legal pe teritoriul unuia dintre statele contractante parte la acordul în domeniul securității sociale, la care Republica Moldova este parte conform prevederilor legale ale Republicii Moldova beneficiază de indemnizație.

Persoană asigurată (mama, tata, bunica, bunelul sau o altă rudă, care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului) se consideră persoana care se află în concediu pentru îngrijirea copilului la toate unităţile în care activează şi confirmă stagiul necesar de cotizare total de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni realizate în ultimele 24 luni anterioare datei naşterii copilului.

Liber-profesioniștii ce practică activitate în sectorul justiției au dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului dacă confirmă stagiul de cotizare total de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni realizate în ultimele 24 luni anterioare datei naşterii copilului, fără condiția aflării în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani.

Lista Acordurilor bilaterale la care Republica Moldova este parte, poate fi vizualizată la linkul: https://cnas.gov.md/slidepageview.php?l=ro&idc=519&t=/Relatii-internationale/Acorduri-bilaterale

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii de solicitare a indemnizației în baza prevederilor Acordurilor internaționale în domeniul securității sociale

    Cererile se depun: 1). Pe teritoriul Republicii Moldova: - la orice CTAS; - la aparatul central al CNAS. 2) Peste hotarele Republicii Moldova - la Instituția competentă a statului contractant parte la Acord în domeniul securității sociale.

  • 2
    Pasul 2. Prelucrarea documentelor și emiterea deciziei de stabilire/refuz

  • 3
    Pasul 3. Lansarea procesului tehnologic privind plata și transferul surselor financiare în baza listelor emise din SI ”Protecția Socială” prestatorilor serviciilor de plată

  • 4
    Pasul 4. Distribuirea prestaţiei către beneficiar prin modalitatea de plată selectată

    Prestația se distribuie de către prestatorul de servicii de plată prin modalitatea de plată selectată de beneficiar

    Livrează

Informația din această pagină este oferită de către Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiCasa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova
Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova
Mai multe
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.