Indemnizație de maternitate femeilor asigurate și soțiilor aflate la întreținerea soților asigurați

Acordarea unei prestaţii sociale femeilor asigurate, şomerelor şi soţiilor aflate la întreţinerea soţului asigurat, care se află în concediu de maternitate.

Indemnizaţia de maternitate se acordă femeilor asigurate care se află în concediu de maternitate începând cu a 30 săptămână de sarcină pe o perioadă de 126/140 zile calendaristice.

În cazul sarcinilor cu 3 sau mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 24-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 182 zile calendaristice.

Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare.

 În cazul soţiei aflate la întreţinerea soţului asigurat, soţul trebuie să fie persoană asigurată şi să confirme stagiul de cotizare total de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni realizate în ultimele 24 luni anterioare survenirii riscului asigurat.

Pentru perioada concediului de maternitate care se suprapune cu perioada în care femeia a realizat un venit asigurat, indemnizația de maternitate se plătește.

Indemnizația de maternitate se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate.

Statutul certificatului de concediu medical poate fi verificat prin: https://servicii.gov.md/medicine

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pasul 1. Recepționarea datelor

    Datele se recepționează din certificatele de concediu medical, introduse în Portalul certificatelor de concediu medical de către prestatorii de asistenţă medicală

    Întreabă

  • 2
    Pasul 2. Prelucrarea datelor și emiterea deciziei

  • 3
    Pasul 3. Formarea plăţilor şi transmiterea informaţiilor către serviciul guvernamental de plăți electronice MPay pentru distribuirea sumei prestaţiei

  • 4
    Pasul 4. Distribuirea prestaţiei către beneficiar prin modalitatea de plată selectată

    Livrează

Informația din această pagină este oferită de către Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiCasa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova
Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova
Mai multe
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.